Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Ποια είναι η κατάλληλη θέση της τηλεόραση για το χώρο σας.

Πολλοί αναρωτιούνται ποια είναι η κατάλληλη τηλεόραση για το χώρο τους. Πού πρέπει να τοποθετηθεί; Τελικά όσο μεγαλύτερη τόσο το καλύτερο ή μήπως όχι; Σε αυτές και άλλες ερωτήσεις θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε στη συνέχεια.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με το ποια είναι η ιδανική απόσταση για να παρακολουθούμε τηλεόραση. Πρέπει:

1) Να μην είμαστε τόσο κοντά που να χρειάζεται να στρίβουμε το κεφάλι για να δούμε από τη μια άκρη της οθόνης μέχρι την άλλη. Να μη χρειάζεται να κουνάμε ούτε καν τα μάτια. Εστιάζοντας στο κέντρο της οθόνης θα πρέπει να μπορούμε να βλέπουμε όλη την οθόνη χωρίς δυσκολία. Μία καλή εκτίμηση είναι ότι η γωνία που σχηματίζεται από τον θεατή και τις δύο άκρες της οθόνης (με κορυφή τον θεατή) δε θα πρέπει να υπερβαίνει τις 30ο γιατί διαφορετικά θα είναι κουραστικό για τα μάτια μετά από λίγη ώρα.Αυτό με λίγη απλή τριγωνομετρία μας δίνει ότι η απόστασή μας από την οθόνη της τηλεόρασης πρέπει να είναι τουλάχιστον διπλάσια του πλάτους της οθόνης.

2) Να μην είμαστε τόσο μακριά που να δυσκολευόμαστε να παρακολουθήσουμε. Αυτό βέβαια μπορεί να μοιάζει σχετικό ανάλογα με την όραση του καθενός αλλά ακόμα κι ένας με καλή όραση αν κάθεται αρκετά μακριά από την οθόνη κουράζει τα μάτια του χωρίς να το καταλαβαίνει. Το αποτέλεσμα είναι (όπως και στην περίπτωση της πολύ κοντινής παρακολούθησης) πιθανοί πονοκέφαλοι μετά από αρκετές ώρες για τους οποίους σπάνια υποπτεύεται κανείς ότι η πραγματική αιτία είναι η κούραση των ματιών. Για να μη γίνομαι κι εγώ κουραστικός , με ανάλογο συλλογισμό με προηγουμένως καταλήγουμε ότι η απόστασή μας από την οθόνη της τηλεόρασης πρέπει να είναι το πολύ εξαπλάσια του πλάτους της οθόνης.

Ενδεικτικά δίνω ορισμένες προσεγγιστικές τιμές στον παρακάτω πίνακα
      Ίντσες   Πλάτος οθόνης σε εκατοστά  Ιδανική απόσταση
         24                          50                            1 - 3     μέτρα
         28                          60                         1,2 - 3,6  μέτρα
         32                          70                         1,4 - 4,2  μέτρα
         36                          80                         1,6 - 4,8  μέτρα
         40                          90                         1,8 - 5,4  μέτρα
         48                         108                        2,2 - 6,6  μέτρα
         60                         135                        2,8 - 8,4  μέτρα

Στη συνέχεια θα ήθελα να δώσω ορισμένες χρήσιμες ιδέες όσον αφορά την τοποθέτηση της τηλεόρασης στο χώρο που έχετε επιλέξει οι οποίες συνδυάζουν και πρακτικούς αλλά και αισθητικούς λόγους
 
1) Αποφύγετε αν μπορείτε να βάλετε την τηλεόραση σε κάποια γωνία του δωματίου.Δεδομένου ότι τα έπιπλα (καναπέδες) μπαίνουν συνήθως παράλληλα στους τοίχους, θα βλέπουμε πάντα υπό γωνία. Ασχέτως του είδους της τηλεόρασης (LCD, LED Plasma) και του τι λέει ο κατασκευαστής για τη γωνία θέασης το ιδανικό είναι η τηλεόραση να βρίσκεται κάθετα απέναντί μας.

2) Αποφύγετε να τοποθετήσετε την τηλεόραση κοντά σε παράθυρο ή μπαλκονόπορτα . Αν η οθόνη δέχεται άμεσα ηλιακό φως τότε όσο υψηλή και αν είναι η αντίθεσή της η εικόνα θα είναι θαμπή.

3) Το συνολικό πλάτος της τηλεόρασης να μην είναι μεγαλύτερο από το 1/3 του τοίχου μπροστά από τον οποίο θα τοποθετηθεί. Αυτό είναι καλό για αισθητικούς λόγους γιατί διαφορετικά η τηλεόραση υπερκαλύπτει τον τοίχο και κάνει το δωμάτιο να φαίνεται μικρό.

4) Σε περίπτωση που ο χώρος στον οποίο θα μπει η τηλεόραση έχει σχήμα ορθογωνίου το ιδανικό θα ήταν να βάλουμε όσο το δυνατό μεγαλύτερη τηλεόραση επιτρέπει η αναλογία 1 προς 3 που είπα προηγουμένως στον τοίχο που αντιστοιχεί στη μικρή πλευρά του ορθογωνίου.

5) Το ύψος στο οποίο θα τοποθετηθεί η τηλεόραση είναι επίσης πολύ σημαντικό γιατί αν δεν είναι σωστό τότε η άβολη θέση στην οποία θα είναι το κεφάλι μας για αρκετή ώρα μπορεί να μας δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Καλό θα ήταν το ύψος των ματιών του θεατή να είναι μερικά εκατοστά πιο πάνω από το κάτω μέρος της οθόνης. Αυτό όμως είναι πολύ σχετικό. Αν δηλαδή βάλουμε την τηλεόραση στο σαλόνι μας τότε μάλλον θα καθόμαστε σε καναπέ οπότε η τηλεόραση θα μπει πάνω σε ένα έπιπλο το οποίο θα πρέπει να είναι περίπου 60 εκατοστά. Αν όμως βάλουμε την τηλεόραση σε μαγαζί , τότε μάλλον θα καθόμαστε σε καρέκλες και προκειμένου να μην ενοχλεί ένας θεατής αυτούς που κάθονται πίσω του, θα πρέπει και να είναι μεγαλύτερων διαστάσεων η οθόνη και να μπει ψηλότερα, έτσι ώστε το κάτω μέρος της να είναι 20 περίπου εκατοστά πιο πάνω από το κεφάλι ενός καθήμενου θεατή. Γενικά όσο μεγαλύτερη είναι η τηλεόραση τόσο ψηλότερα μπορεί να τοποθετηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου