Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Τηλεοράσεις LCD

Μια τηλεόραση LCD λειτουργεί με την τεχνολογία οθόνης υγρών κρυστάλλων και συνήθως είναι εξαιρετικά επίπεδη. Πολλές συσκευές είναι τηλεοράσεις Full HD ή υποστηρίζουν τη λήψη σήματος HD. Συνήθως διατίθενται σε φορμάτ 16:9. Η ποιότητα του ήχου δεν είναι η καλύτερη δυνατή, αφού από τις συσκευές λείπει ένα μεγάλο ηχείο. Οι τηλεοράσεις LCD αποδίδουν 24 καρέ ανά δευτερόλεπτο και διαθέτουν διάφορες θύρες σύνδεσης. 
Μια τηλεόραση LCD είναι μια επίπεδη τηλεοπτική συσκευή, η οποία για την αναπαραγωγή της εικόνας χρησιμοποιεί την τεχνολογία υγρών κρυστάλλων. LCD είναι το ακρωνύμιο των λέξεων «Liquid Crystal Display», οι οποίες σημαίνουν οθόνη υγρών κρυστάλλων. Στις συσκευές αυτού του είδους, οι υγροί κρύσταλλοι επηρεάζουν την κατεύθυνση πόλωσης του φωτός μόλις τους διαπεράσει μια ορισμένη τιμή ηλεκτρικής τάσης.

Διαστάσεις οθόνης

Οι τηλεοράσεις LCD κυκλοφορούν σε πολλά μεγέθη, από διαγώνιο οθόνης 15 ιντσών (38 εκατοστών) έως 60 ιντσών (152 εκατοστών).

Τεχνολογία LCD

Οι οθόνες υγρών κρυστάλλων αποτελούνται από τομείς. Αυτοί μπορούν να μεταβάλλουν τη φωτεινότητά τους ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο. Η ηλεκτρική τάση σε κάθε επιμέρους τομέα ελέγχει την κατεύθυνση των υγρών κρυστάλλων. Με τον τρόπο αυτό αλλάζει η διαπερατότητα του πολωμένου φωτός, το οποίο παράγεται από τον οπίσθιο φωτισμό και τα φίλτρα πόλωσης.
Προκειμένου να παράγει την εικόνα, η οθόνη μιας τηλεόρασης LCD αποτελείται από μικρά εικονοστοιχεία, τα λεγόμενα pixel. Κάθε pixel μπορεί να αποδίδει ένα συγκεκριμένο χρώμα, αφού αποτελείται από ένα κόκκινο, ένα πράσινο και ένα μπλε subpixel.
Ο οπίσθιος φωτισμός μιας τηλεόρασης LCD φωτίζει από πίσω τα εκατομμύρια εικονοστοιχεία της οθόνης.
Οι περισσότερες τηλεοράσεις χρησιμοποιούν λάμπες ψυχρού καθοδικού σωλήνα ως πηγή φωτός, ένα είδος σωληνοειδών λαμπτήρων φθορισμού πίσω από την οθόνη. Η συγκεκριμένη μορφή οπίσθιου φωτισμού έχει σχετικά μικρό κόστος.
Όλο και περισσότεροι κατασκευαστές στρέφονται ωστόσο στη χρήση φωτοδιόδων LEDs (Light Emitting Diodes), μια μέθοδο φωτισμού με μικρές απαιτήσεις ενεργειακής κατανάλωσης, πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής και σταθερή ένταση και χρώμα φωτός.

Τηλεοράσεις HD

Οι περισσότερες τηλεοράσεις που μπορείτε να αγοράσετε σήμερα  είναι είτε τύπου Full HD, κατάλληλες για λήψη σήματος HD με κάθετη ανάλυση 1.080 εικονοστοιχείων/γραμμή και οριζόντια ανάλυση 1.920 εικονοστοιχείων. Ο επίσημος τρόπος αναγραφής μιας ανάλυσης 1.080x1.920 είναι 1080p Το "p" συμβολίζει τη λέξη progressive (δηλαδή προοδευτικός) και σημαίνει πως η τηλεόραση προβάλει απευθείας μια εικόνα 1080 γραμμών εικόνας στην οθόνη. Ακόμα υπάρχουν οι τηλεοράσεις HD Ready με ελάχιστο αριθμό γραμμών 720 εικονοστοιχείων/γραμμή κάθετα – ενώ η οριζόντια ανάλυση δεν προσδιορίζεται.
Οι τηλεοράσεις τύπου HD Ready αποδίδουν αναλύσεις 720p και 1.080i. Το "i" που ακολουθεί το 1.080 συμβολίζει τον όρο interlaced, δηλαδή πεπλεγμένη ανάλυση. Η εικόνα αποδίδεται ως τα δύο μισά μιας εικόνας με κάθετη ανάλυση 540 γραμμών η κάθε μία. Η κάθετη ανάλυση είναι αθροιστικά εξίσου υψηλή όσο και σε μια εικόνα Full HD.
Ορισμένοι ισχυρίζονται πως μπορούν να διακρίνουν την ανάλυση 1.080i από το τρεμόπαιγμα της εικόνας. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν όμως αντίθετη γνώμη. Οι εικόνες Full HD επιτυγχάνουν τη μέγιστη ευκρίνεια που γνωρίζουμε σε συσκευές οικιακής χρήσης.

Όταν το τηλεοπτικό σήμα καταλήγει στην τηλεόραση

·         Ψηφιακό ή ψηφιακό HD μέσω μιας CI με δομοστοιχείο CAM και Smartcard (για τα νεότερα μοντέλα)
·         Ψηφιακό μέσω αποκωδικοποιητή/Set-Top-Box ή ψηφιακό HD μέσω αποκωδικοποιητή HD/HD-Set-Top-Box με σύνδεση HDMI (για παλαιότερες συσκευές). 

Λόγος εικόνας

Οι τηλεοράσεις HD Ready και Full HD είναι πάντα ευρυγώνειας εικόνας με λόγο 16:9. Παλαιότερα τηλεοπτικά προγράμματα μεταδίδονταν με λόγο 4:3 και αυτό είχε ως συνέπεια την εμφάνιση μαύρων πλαισίων στις πλευρές της οθόνης. Σήμερα σχεδόν όλοι οι σταθμοί μεταδίδουν σε φορμάτ ευρείας εικόνας.
Οι τηλεοράσεις παρέχουν τη δυνατότητα προσαρμογής της εικόνας, όταν το πρόγραμμα μεταδίδεται σε διαφορετικό φορμάτ.

Ήχος

Συνήθως, ο ήχος μιας επίπεδης τηλεόρασης είναι μέτριος. Επειδή η συσκευή είναι πολύ επίπεδη, δεν διαθέτει ένα επαρκές ακουστικό σώμα. Μπορείτε να εξασφαλίσετε ένα καλό ήχο συνδέοντας την τηλεόραση LDC μέσω ψηφιακής οπτικής σύνδεσης HDMI ή μέσω ομοαξονικού καλωδίου σε ένα σύστημα Home Cinema ή ένα δέκτη AV.

Ποιότητα εικόνας

Οι τηλεοράσεις LCD διαφέρουν μεταξύ άλλων χαρακτηριστικών τους, ως προς την ποιότητα της αντίθεσης, του ρυθμού ανανέωσης, της γωνίας θέασης, της φωτεινότητας και του χρόνου υστέρησης.

24p 

Οι κινηματογραφικές ταινίες εγγράφονται και παράγονται με 24 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Οι κοινές τηλεοράσεις παίζουν αυτές τις εγγραφές με 25 καρέ ανά δευτερόλεπτο, κάτι που συνεπάγεται υψηλότερες φωνές και τόνους. Αν η τηλεόραση και το συνδεδεμένο Blu-ray-Player υποστηρίζουν 24p, τότε η ταινία προβάλλεται ακριβώς όπως στον κινηματογράφο.

Συνδέσεις

Οι σύγχρονες τηλεοράσεις LCD διαθέτουν μία ή περισσότερες (ψηφιακές) θύρες σύνδεσης HDMI. Σε αυτές συνδέονται συσκευές που επίσης διαθέτουν θύρα σύνδεσης HDMI, όπως για παράδειγμα: Surround-Sound-Receiver, Blu-ray-Player, DVD-Player, ψηφιακός αποκωδικοποιητής, κονσόλες παιχνιδιού ή υπολογιστές.
Στον εξοπλισμό των τηλεοράσεων LCD συχνά περιλαμβάνονται και αναλογικές θύρες σύνδεσης, όπως Component, SCART, S-Video και Composite.
Για να μπορείτε να συνδέσετε μια τηλεόραση LCD ψηφιακά σε έναν υπολογιστή, ο τελευταίος χρειάζεται να διαθέτει μία θύρα εξόδου HDMI ή DVI και η τηλεόραση μία θύρα εισόδου HDMI. Κυκλοφορούν και ακροδέκτες προσαρμογής DVI σε HDMI.
Για την αναλογική σύνδεση ενός υπολογιστή, η τηλεόραση LCD πρέπει να έχει μία είσοδο VGA.
Στις αναλογικές συνδέσεις σημειώνονται ποιοτικές απώλειες κατά τη μετατροπή του σήματος από αναλογικό σε ψηφιακό και αντίστροφα. Αυτό δεν ισχύει στις ψηφιακές συνδέσεις HDMI ή DVI.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου