Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Τηλεοράσεις LED

Μια τηλεόραση LED είναι μια τηλεόραση LCD με τεχνολογία φωτισμού μέσω φωτοδιόδων LED. Η εικόνα δημιουργείται με εικονοστοιχεία (pixel και subpixel). Ο φωτισμός των pixel μπορεί να συντελείται σε διαφορετικές θέσεις. Για αυτό υπάρχουν αντίστοιχα Edge-LED ή LED Backlight.
Η τάση που διαφαίνεται είναι προς την επικράτηση των επίπεδων τηλεοράσεων. Οι τηλεοράσεις LED είναι λεπτές και έχουν μικρότερες απαιτήσεις σε χώρο σε σύγκριση με τις τηλεοράσεις καθοδικού σωλήνα. Μια τηλεόραση LED είναι μια τηλεόραση LCD που χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνολογία φωτισμού μέσω φωτοδιόδων LED, η οποία συνδυάζει ιδιαίτερα φωτεινές εικόνες και μικρή κατανάλωση ενέργειας.
Ο όρος LED αναφέρεται σε μια φωτοδίοδο, γνωστή και ως δίοδο φωτοεκπομπής. LED είναι το ακρωνύμιο των όρων "Light Emitting Diode" που δηλώνουν μια δίοδο εκπομπής φωτός.

Έτσι λειτουργεί:

Η εικόνα μας τηλεόρασης LCD αποτελείται από 700.000 έως 2.000.000 εικονοστοιχεία ή pixel. Κάθε pixel με τη σειρά του αποτελείται από τρία subpixel, δηλαδή συνολικά από δύο έως έξι εκατομμύρια subpixel. Τα subpixel, επομένως και τα pixel, δεν εκπέμπουν φως από μόνα τους.
Όλα τα subpixel μπορούν να ανοίγουν και να κλείνουν σαν μίνι περσίδες και να λαμβάνουν όλες τις δυνατές, ενδιάμεσες θέσεις, επιτρέποντας στο φως να διέρχεται. Πίσω από μια οθόνη LCD βρίσκεται μια πηγή φωτός, η οποία διασφαλίζει τη φωταγωγία των pixel. Χάρη στο φως αυτό που προσπίπτει στα pixel, μπορείτε να βλέπετε την εικόνα.
Έως πρόσφατα οι τηλεοράσεις LCD λειτουργούσαν με ένα είδος λαμπτήρων φθορισμού, τοποθετημένων πίσω από την οθόνη. Στις τηλεοράσεις LED, οι φωτοδίοδοι LED έχουν αντικαταστήσει το φωτισμό φθορισμού.

Διαφορετικές θέσεις για το φωτισμό LED

Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι εφαρμογής του φωτισμού με LED. Ορισμένοι κατασκευαστές προτιμούν την τοποθέτηση φωτοδιόδων LED μόνο περιφερειακά της οθόνης. Έτσι η τηλεόραση έχει μικρότερο πάχος. Άλλοι κατανέμουν τις φωτοδιόδους LED πίσω από την οθόνη.

Edge-LED

Το πρώτο είδος φωτισμού λειτουργεί βάσει της αρχής Edge (περιφερειακός φωτισμός LED). Πίσω από το πλαίσιο της οθόνης τοποθετούνται περιμετρικά τέσσερις λωρίδες με μια σειρά μικρών φωτοδιόδων LED. Στις λωρίδες αυτές στερεώνεται ένα πλαστικό πάνελ στο μέγεθος της οθόνης, το οποίο λειτουργεί ως πλάκα φωταγωγού (αγγλικά: light guide plate).
Ένα μειονέκτημα του περιφερειακού φωτισμού LED εντοπίζεται, στο ότι φωτίζει ολόκληρη την οθόνη χωρίς να μπορεί να προσαρμόζει τη φωτεινότητα στα πιο φωτεινά ή στα πιο σκοτεινά τμήματα της.

LED-Backlight

Μια άλλη μέθοδος έγκειται στην κατανομή των LED πίσω από την οθόνη. Το μειονέκτημα της συγκεκριμένης μεθόδου οπίσθιου φωτισμού LED, είναι ότι η τηλεόραση δεν είναι τόσο επίπεδη. Ένα πλεονέκτημά της έγκειται αντίθετα στη δυνατότητα ρύθμισης της έντασης του φωτός ανά τμήμα της οθόνης. Σε ένα σκοτεινό ουρανό, στον οποίο η πανσέληνος εμφανίζεται μόνο στο δεξιό μέρος της οθόνης, φωτίζονται μόνο οι φωτοδίοδοι στην άνω δεξιά γωνία. Τέλος, η αντίθεση, δηλαδή η διαφορά μεταξύ φωτεινών και σκοτεινών σημείων, είναι καλύτερη σε σύγκριση με εκείνη του περιφερειακού φωτισμού LED.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου