Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Τηλεοράσεις PLASMA

Οι τηλεοράσεις PLASMA ανήκουν στις επίπεδες τηλεοράσεις. Λειτουργούν σύμφωνα με την αρχή της ηλεκτρικής εκκένωσης. Το πρόβλημα της εξαέρωσης σε κενό έχει αντιμετωπιστεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του. Αυτές οι συσκευές διαθέτουν αρκετές ψηφιακές και αναλογικές συνδέσεις και συνήθως παρέχουν τη δυνατότητα υποστήριξης HD. Η ποιότητα της εικόνας εξαρτάται από τον τύπο της συσκευής.
Η τηλεόραση PLASMA είναι μια επίπεδη τηλεόραση που χρησιμοποιεί χιλιάδες μικροσκοπικά φωτεινά εικονοστοιχεία ή μικροστοιχεία εικόνας για την προβολή εικόνων. Το φως παράγεται με τη βοήθεια μέσων φωταύγειας. Το πλάσμα παράγεται μέσω ηλεκτρικής εκκένωσης.

Διαστάσεις εικόνας

Οι συσκευές τηλεόρασης PLASMA διατίθενται σε πολλά μεγέθη οθονών, από 37 ίντσες (διαγώνιος οθόνης 94 εκατοστών) έως και 60 ίντσες (152 εκατοστά).

Τεχνολογία

Οι τηλεοράσεις PLASMA είναι λεπτότερες από τις κοινές τηλεοράσεις με λυχνίες και παρέχουν ευκρινέστερη εικόνα. Η οθόνη αποτελείται από μικροστοιχεία εικόνας. Κάθε μικροστοιχείο εικόνας μπορεί να αναπαράγει κάποιο συγκεκριμένο χρώμα, επειδή αποτελείται από τρία υπό-μικροστοιχεία εικόνας, τα λεγόμενα Subpixel: ένα κόκκινο, ένα πράσινο και ένα μπλε.
Η οθόνη λειτουργεί σύμφωνα με την αρχή της ηλεκτρικής εκκένωσης. Σε μια οθόνη PLASMA, μεταξύ των δύο υάλινων πλακών υπάρχουν εκατομμύρια κελιά γεμάτα αέριο. Τα κελιά αποτελούνται από ένα μείγμα ευγενών αερίων. Στην ουσία πρόκειται για μικροσκοπικές λυχνίες TL.

Εξαέρωση σε κενό

Η εξαέρωση σε κενό των εικόνων πάνω στην οθόνη ανήκει (σχεδόν) στο παρελθόν. Αυτό το οφείλουμε σε ένα σύστημα ασφαλείας, το οποίο φροντίζει έτσι ώστε τα λογότυπα του σταθμού, οι αριθμοί και τα Teletext να αλλάζουν ανά διαστήματα θέση. Αυτό δεν γίνεται αντιληπτό από το ανθρώπινο μάτι. Για τον ίδιο λόγο, τα κελιά πλάσμα είναι πλέον βαθύτερα.

Συνδέσεις

Οι σύγχρονες τηλεοράσεις PLASMA διαθέτουν μία ή περισσότερες (ψηφιακές) συνδέσεις HDMI. Σε αυτές τις υποδοχές μπορείτε να συνδέσετε συσκευές, οι οποίες διαθέτουν επίσης σύνδεση HDMI, όπως δέκτες Surround Sound, Blu-ray-Player, DVD-Player, ψηφιακούς αποκωδικοποιητές, κονσόλες παιχνιδιού ή υπολογιστές.
Στον εξοπλισμό των τηλεοράσεων PLASMA περιλαμβάνονται συχνά και αναλογικές συνδέσεις Component, SCART, S-Video και Composite.
Για να μπορέσετε να συνδέσετε ψηφιακά μια τηλεόραση PLASMA με κάποιον ηλεκτρονικό υπολογιστή, ο υπολογιστής θα πρέπει να διαθέτει έξοδο HDMI ή DVI, ενώ η τηλεόραση θα πρέπει να διαθέτει αντίστοιχα είσοδο HDMI. Διατίθενται, επίσης, συνδετικά εξαρτήματα από DVI προς HDMI.
Για να συνδέσετε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή αναλογικά, η τηλεόραση PLASMA θα πρέπει να διαθέτει είσοδο VGA.
Σε όλες τις αναλογικές συνδέσεις σημειώνεται κάποια απώλεια ποιότητας, όταν το σήμα μετατρέπεται από αναλογικό σε ψηφιακό ή αντίστροφα. Κατά την ψηφιακή σύνδεση μέσω HDMI ή DVI δεν συμβαίνει αυτό.

Ποιότητα εικόνας

Οι τηλεοράσεις PLASMA διακρίνονται μεταξύ τους ανάλογα με τη σχέση αντίθεσης, την οπτική γωνία και την καθαρότητα.

Σχέση αντίθεσης

Οι οθόνες πλάσμα διαθέτουν πολύ υψηλή σχέση αντίθεσης. Κυμαίνεται μεταξύ 6.000:1 και 15.000:1. Μερικές φορές αναγράφονται ακόμη μεγαλύτερες τιμές.

Οπτική γωνία

Η οπτική γωνία αναφέρεται στη μέγιστη γωνία από την οποία μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την οθόνη, χωρίς καμία απώλεια αντίθεσης και χρώματος. Η οπτική γωνία μιας τηλεόρασης PLASMA είναι καλύτερη από αυτή μιας LCD.

Αντανάκλαση

Εφόσον η τηλεόραση PLASMA είναι καλυμμένη με γυαλί, αυτό αντανακλά το (ηλιακό) φως όταν υπάρχει απευθείας ακτινοβολία.

Διαύγεια

Η διαύγεια της οθόνης προσδιορίζει το πόσο φυσική είναι η λαμβανόμενη εικόνα. Η διαύγεια 1.000 cd/m2 αποτελεί μια χαμηλή τιμή, ενώ η τιμή 1.500 cd/m2 εμφανίζεται ολοένα και συχνότερα

24p

Οι κινηματογραφικές ταινίες εγγράφονται και παράγονται με 24 Frame ανά δευτερόλεπτο. Οι κοινές τηλεοράσεις παίζουν αυτές τις εγγραφές με 25 Frame ανά δευτερόλεπτο, κάτι που συνεπάγεται υψηλότερες φωνές και τόνους. Όταν μια τηλεόραση υποστηρίζει 24p, τότε αναπαράγει τις ταινίες ακριβώς όπως θα έπρεπε να είναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου