Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Πριν την αγορά υπολογιστή

Η αγορά υπολογιστή είναι για τους περισσότερους από μας μία από τις ακριβότερες αγορές που κάνουμε. Γι'αυτό καλό θα ήταν να κάνουμε καλή έρευνα αγοράς και να λάβουμε υπόψη μας αρκετούς παράγοντες πριν καταλήξουμε κάπου.Υπάρχουν τόσο πολλά διαφορετικά μοντέλα (σταθερά και φορητά) και με τόσο διαφορετικές δυνατότητες που μπορεί πολύ εύκολα κάποιος να μπερδευτεί ή και να παραπλανηθεί ακόμα. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να βάλουμε σε μια τάξη τις σκέψεις μας για να βρούμε τι θέλουμε τελικά.
  1. Ποιος θα χρησιμοποιεί κυρίως τον υπολογιστή; Κάποιος έφηβος, κάποιος ενήλικος ή και τα δύο; Η ηλικία του χρήστη παίζει μεγάλο ρόλο γιατί απ'αυτήν εξαρτάται κυρίως το τι εφαρμογές θα τρέχουν στον υπολογιστή. Π.χ. για παιχνίδια χρειάζεται καλή κάρτα γραφικών, για εφαρμογές γραφείου γρήγορος επεξεργαστής, για πολλούς χρήστες μεγάλος σκληρός δίσκος και πολλά άλλα
  2. Πού θα χρησιμοποιείται ο υπολογιστής;  Θα τον χρησιμοποιούμε κυρίως στο σπίτι ή θα χρειάζεται να τον μεταφέρουμε; Η αγορά σταθερού υπολογιστή μπορεί να φαίνεται ότι μας περιορίζει όσον αφορά τη χρήση του αλλά δίνοντας λιγότερα χρήματα μπορούμε να έχουμε περισσότερες δυνατότητες από ότι αγοράζοντας έναν φορητό υπολογιστή
  3. Πώς θα τον χρησιμοποιήσουμε; Θα τον ανοίγουμε μόνο όταν τον χρειαζόμαστε ή θα λειτουργεί σχεδόν όλη μέρα; Θα πρέπει δηλαδή να λάβουμε υπόψη μας την κατανάλωση ενέργειας και αν πρόκειται για φορητό την αυτονομία του (πόσο κρατάει η μπαταρία του)
  4. Τι σκοπεύουμε να κάνουμε με τον υπολογιστή; Οι δυνατότητες συνδεσιμότητας είναι πάρα πολλές: bluetooth, wi-fi, κάρτες μνήμης, θύρες usb και hdmi, σύνδεση με τηλεόραση , με ηχοσύστημα, με κάμερα και πολλά άλλα. Καλό είναι να μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, δεν έχει νόημα όμως να πληρώσουμε για πράγματα που ποτέ δε θα χρησιμοποιήσουμε. Σκεφτείτε ότι υπάρχει και η δυνατότητα αναβάθμισης. Ότι χρειαστούμε μπορούμε να το προσθέσουμε αργότερα!
  5. Πότε αγοράσαμε τον προηγούμενο υπολογιστή μας ή μήπως είναι ο πρώτος; Αν έχουμε παλιό υπολογιστή μπορούμε να του κάνουμε μια αναβάθμιιση ή έστω να κρατήσουμε κάποια πράγματα που είναι σε καλή κατάσταση όπως η οθόνη, το πληκτρολόγιο και το ποντίκι, ο σκληρός δίσκος, η μνήμη, η κάρτα γραφικών και άλλα προκειμένου να εξοικονομήσουμε χρήματα. Αν είναι ο πρώτος να κοιτάξουμε να υπάρχει η δυνατότητα αναβάθμισης στο μέλλον. Σκεφτείτε ότι όσο καλό μηχάνημα και αν πάρουμε σε δυο-τρία χρόνια το πολύ θα μας φαίνεται παλιό. Η τεχνολογία προχωράει τόσο γρήγορα που διαρκώς βγαίνουν καινούργια πράγματα.
Ενδεχομένως υπάρχουν και πολλά άλλα που μπορεί να σκεφτεί κανείς και θα επανέλθω σε αυτό το θέμα με περισσότερες λεπτομέρειες στο μέλλον. Προσωπικά έχω αγοράσει τρεις φορές καινούργιο υπολογιστή μέσα σε 15 χρόνια, δύο σταθερούς κι έναν φορητό και έχω κάνει από δύο φορές αναβάθμιση σε κάθε σταθερό. Όπως καταλαβαίνετε προσπαθώ να μην μπαίνω συχνά σε έξοδα. Ο σταθερός μου είναι πλέον στα τελευταία του (8 χρονών) και δεν επιδέχεται άλλη αναβάθμιση. Ο φορητός μου αντέχει ακόμα (4 χρονών) αλλά φοβάμαι όχι για πολύ ακόμα. Είμαι λοιπόν στη φάση της ανζήτησης καινούργιου υπολογιστή , έχω όμως το περιθώριο να περιμένω όσο χρειάζεται για να το ψάξω καλά πριν αποφασίσω.
Για όσους βέβαια το κόστος δεν είναι πρόβλημα , υπάρχουν πολύ περισσότερες λύσεις αλλά να ξέρουν ότι δεν υπάρχει μηχάνημα που να μπορεί να κάνει τα πάντα τέλεια. Όλα κάπου υπερτερούν και κάπου υστερούν γι'αυτό θα πρέπει και αυτοί να καταλήξουν πρώτα στο τι ακριβώς θέλουν από τον υπολογιστή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου